H Á Z I G A Z D A | H A Z A I | K Ü L F Ö L D I


Sterbinszky www.sterbinszky.com - Magyarország

Sterbinszky Károly (1972.11.10., Budapest)

DJ Sterbinszky Magyarország egyik legnépszerűbb lemezlovasa és producere, számos hazai és nemzetközi elismerés birtokosa. Szakmai pályafutása 15 éves múltra tekint vissza és a következő állomásokon keresztül vezetett a jelen sikerekig:
1988-90 - miután édesapja Pioneer lemezjátszóin szerzett némi tapasztalatot, Sterby máris megkapta élete nagy lehetőségét: rezidens-dj lett a budapesti Moment diszkóban, persze ekkor még funky-ban, soulban, rap-ben és break-ben utazott. Egy év és a Moment megszűnése után Karesz a Bingo-Momentben folytatta a dj-zést - folyamatosan teltházzal!
1991-92 - a Bingo Momentbol az később Club Bedrockként ismerté vált egykori Es-O-Es diszkóba; és egyben funky-ból technora igazolt át Sterbinszky, akire ekkor figyelt fel a magyarországi MAYDAY-ek szervezője. Sterby a rave-sorozat állandó dj-je lett.
1993-96 - a Budapesti Sportcsarnokban megrendezik a magyar DMC-bajnokságot, a lemezlovasok technikai versenyét. A verseny legjobbja, DJ Sterbinszky, részt vesz a londoni DMC világbajnokságon.
Még ugyanebben az évben nagyszabású Bedrock-partisorozattá növi ki magát az általa elindított Sky Light House Aréna, ahol a kor ismert nemzetközi sztárjai - pl: Da Hool - is rendszeresen felléptek. Sterby promoteri tevékenysége a Sky Light House Crown, valamint a Hype Holiday House Party szervezésével folytatódott és a következő években már nem csak mint dj-ként, hanem promoterként is (el)ismertté vált.
1997 - A legendás E-Play korszak kezdete. DJ Sterbinszky E-Play Classics bulija mind a mai napig óriási tömegeket vonz!! A rendezvénysorozat lehetoségeit megragadva Sterby oly híres dj-ket hívott meg zenélni, mint Sven Uk, Marco Zaffarano, Sylvie Marks, Supa Dj. Dmitri, vagy épp Stefano Libelle. Ezzel párhuzamosan Sterby országos E-Play klubturnéra indult, melynek mind a tíz állomása teltházzal futott.
1998 - Karesz ötletéből megszületik az E-Play Generation válogatásalbum, neves magyar dj-producerek - köztük saját -szerzeményével; majd nagysikerű lemezbemutató-turné kezdodik. Még ez év november 13-án megjelenik az első Sterbinszky mixalbum: Hits from Club E-Play címmel, és két év múlva aranylemez lesz belőle, Sterbyből pedig top-dj.
1999-2000 - DJ Sterbinszky a siófoki Flörtben rendezett PLAYMATE-bulik rezidenseként elkészíti második mixlemezét, az Egy nyár a Flörtben-t, mely megjelenését követően három hétig vezette a MAHASZ-listát; majd alig pár hónap alatt ez szintén aranylemez lett. (MAHASZ: Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége). A FREEE magazin olvasói az Év DJ-jének választják Sterbinszkyt, aki novemberben újabb mixlemezekkel rukkol elő: a House Sound Of Dance Tuning Disco és a Trance Sound Of Dance Tuning Disco c. felvételek 2000 januárjában már ugyancsak aranylemez formájában kerültek a falra. Ezzel mindmáig Sterbinszky vált az egyetlen magyar lemezlovassá, aki négy aranylemezzel büszkélkedhet.
Közben elkészül a Megint egy nyár a Flörtben, a Playmate pedig már nem csak a siófoki klubban, hanem a budapesti Bank Dance Hallban is nagy sikerrel és heti rendszerességgel üzemel tovább. 2000. november 10-én pedig megjelenik Sterbinszky első, saját szerzeményeket tartalmazó nagylemeze, a Discography. A lemezt beharangozó 1492 / Fly away with me című dal a zeneadók kedvence lett.
A Pesti Est által meghirdetett "Ki az év DJ-je?" szavazáson a Discography szerzője vitte el a pálmát.
2001 - A Discography lemezbemutató turnéja az ország 10 legjobb klubján haladt végig, folyamatos teltházzal; Sterbinszkyt pedig jelölték a MAHASZ Arany Zsiráf díjára "Az év hazai dance albuma" kategóriában.
Ugyanebben az évben került sor Sterby zenéinek első külföldi megjelenésére: a Discography album egyes dalait két kolumbiai válogatáslemezen is kiadták. Ezzel párhuzamosan Karesz több felkérésnek is eleget téve újabb slágereket szerez (lsd.: diszkográfia); majd július elejére elkészíti a saját szerzeményekből, illetve a Tranzidenttel közösen készített remixekbol is álló HypeROXYd trance illetve house mixalbumokat. A lemezek heteken keresztül szerepeltek a MAHASZ top 5-ben.
2001.05.26-án nemzetközi premier történik: a Discography klipjét bemutatják az MTV Europe Party Zone címu műsorában, és a videó innentől kezdve visszatérő szereplő a csatorna kínálatában. Ezt követően 07.28-án Sterby eloszőr vendégszerepel a New York-ban, a helyi magyarok által szervezett, Back Draft Pub-béli bulin. A fellépés sikerére jellemző, hogy Karesz azóta már egy tucatszor játszott a Back Draft-ban, utoljára 2003.07.26-án.
Novemberre megjelenik a Sterbinszky és Tranzident által megálmodott szerzeménye, a minden idők egyik legnépszerűbb, komoly nemzetközi elismerést is kivívó trance-, illetve a remixeknek köszönhetően house-slágerévé vált Gates of Mind. A dal azóta 22 külföldi válogatásalbumra is felkerült és ezzel egyedülálló sikert könyvelhetett el a hazai szerzemények történetében. Szintén ebben a hónapban kezdődik a HypeROXYd mixalbum országos turnéja, majd decemberben piacra kerül Sterby második szerzői albuma, ugyancsak Gates of Mind címmel. Az album, annak egyes dalai illetve maga a címadó dal szintén komoly nemzetközi érdeklodést vívott ki a szakmában.
A CHECK Magazin "Ki az év DJ-je" szavazásán Sterbinszky viszi el az első díjat.
2002 - január óta várja a netezőket Sterby hivatalos honlapja, a folyamatosan frissülő www.sterbinszky.com. márciusban indul a Gates of Mind országos lemezbemutató turnéja, melynek során Sterby Magyarország 10 exkluzív klubjában, alkalmanként 4 órás szettel állt a közönség elé.
A MAHASZ 2002-es Arany Zsiráf díjkiosztó gáláján a Gates of Mind nyerte el "Az év hazai dance albuma" megtisztelő címét.
A Discography mindeközben megjelenik Franciaországban is, a világhírű Antoine Clamaran Warner által kiadott mixlemezén; míg itthon a siófoki Palace Dance Club-bal való együttműködés jeleként napvilágot lát az AXEtázis a Palace-ban vol 1 és vol 2 c. mixalbum.
2003 - egy újabb mixalbum, több EP és számos külföldi megjelenés éve. Sterbinszky korábbi szerzeményei a következő államokban kerültek a lemezboltok polcaira:

Spanyolország:
DJ Sterbinszky & Tranzident - Irish Coffee - Tempo Music / 12"
DJ Sterbinszky & Tranzident - Hopeful Sign - Tempo Music / 12"
DJ Sterbinszky - Fly Away With Me - Blanco y Negro / 12"
Hollandia, Tajvan, Bulgária, Csehország, Görögország, Malajzia, Oroszország, Thaiföld, Ukrajna, Kanada, Ausztria, USA:
DJ Sterbinszky & Tranzident - Gates of Mind - EMI/ single
Hollandia, Dubai:
DJ Sterbinszky - Gates of Mind - EMI/ album * megjelenés: 2003. oszén!! *

A Gates of Mind legnagyobb külföldi sikerei egyébként az USA-hoz kötődnek, a dal népszerűségéről több rádiós lista és válogatásalbum tanúskodik. (lsd.: www.Sterbinszky.Com) Mindamellett, hogy a Sterby és Tranzident szerzeménye első helyre került az Energy FM nevű floridai rádióadó 25-ös kívánságlistáján (http://www.energyarizonafm.com/content/music.htm - 07.22.), és hogy számos kanadai és amerikai adó 'play chart'-ján hosszú hetekig szerepelt a top5-ben; a legkiemelkedőbb elismerést a Billboard listái jelentették. A nemzetközi hírnévvel bíró BILLBOARD Hot Dance Music Club Play Chart-on ugyanis több mint 6 héten keresztül szerepelt a TOP 30-ban a Gates of Mind; míg a Billboard Dance Maxi Single Sales Charts-on egyenesen a TOP 10, sot a TOP 5 közé került a dal - és ezt a helyét heteken át sikerült megtartania! Magyar eloadó még sosem ért el hasonló sikereket az USA-ban!!
A fentieken kívűl ráadásul híres amerikai producerek, Guido Osorio és Johnny Vicious készítettek remixet Karesz és Balázs művére, mely a Provocative Music gondozásában és 12" formájában és cd maxin jelent meg az Államok zenepiacán.
2003. nyarának első hírei a júniusban elkészült, saját szerzeményeket és remixeket is tartalmazó AXEtázis a Palace-ban vol 3. címu mixalbumhoz kötődnek. A címadó dalként bemutatott AXE The New Style fogadtatása a Discpgraphy sikereit idézi; a belőle készült videoklip pedig vezeto pozíciót foglal el a VIVA tv magyarországi csatornáján futó klipek sorában.
Az esztendő, sőt talán az elmúlt évek minden eddigi sikerénél nagyobb megtiszteltetést jelento felkérés 2003. szeptember elején érte Sterbinszkyt: ANTOINE CALAMARANt (F) magyarországi fellépése során lepte meg Sterbinszky-szerzeményeket és mixeket is tartalmazó promo-csomaggal a siófoki Palace vezetősége. A világhírű sztár tetszését olyannyira elnyerték Sterby dalai, hogy a Discography I és a Budapest Parádé című zenék saját kiadójának gondozásában jelent meg világszerte 2003. novemberében. (kiv: Magyarország, Dubai)

***

DJ Sterbinszky rádiós műsora: BUDAPEST: ROXY DJ / FM 96.4 , minden szerdán 16-17h (2001 óta)

Országszerte további 24 rádió-adón hallható hetente új Sterby-mix. E vidéki adók listája adásidővel együtt megtalálható a www.Sterbinszky.Com weboldalon.

Világsztárok, akikkel fellépései során együtt játszott:
Africa Islam (USA), Antoine Clamaran (F), Carl Cox (UK), David Morales (USA), Eddie Amador (USA), Francesco Farfa (I), Gayle San (SG), Guy Ornadel (UK), Judge Jules (UK), Marco Zaffarano (I), Robbie Rivera (USA), Tiesto (NL), Timo Maas (D), Tom Novy (D)..


Fellépései:

2007-03-03 - Sterbinszky on Tour