H Á Z I G A Z D A | H A Z A I | K Ü L F Ö L D I


Kool Kristal Club - Románia

Roby (DJ Kool) 1975 július 29-én született, Aradon (Pecica), Romániában. Először 1987-ben érintette meg a zene, amikor kezébe vett egy pop-rock magazint, amit Magyarországról hoztak neki. Az első lemeze egy Queen album volt. Elsők közt olyan együttesek hatottak rá, mint pl. a Depeche Mode, The Cure, az Erasure vagy a Camouflage. 1991-ben elhatározta, hogy Romániában elsőként népszerűsíti az elektronikus zenét. Ettől a pillanattól aktív szervezője és promótere lett az ország első elektronikus zenei klubjának, mely szülővárosában, Aradon nyitotta meg kapuit. A klub néhány CD-lejátszóval és magnóval kezdte meg működését. Az akkori technikai feltételek mellett a mixelésre még nem volt lehetőség.

1995 januárjában szerveztek először „House Party”-t, az egyik legjobb barátjának a szülinapjára. 1997-98 szilveszterén újabb party-helyszín indult be: a temesvári Discoland Club. ’98 januárjában Roby (Kool) lett a hely rezidense, egyúttal a legnagyobb külföldi fesztiválok importálását is ő szervezte. Az első dobása az volt, amikor DJ Budait (Magyarországról) elhozta a Discoland-be. Még azon a nyáron Magyarországra utazott , hogy megnézze Marusha-t, s közben rátalált Sylvie-re, a leghíresebb kelet-európai DJ lányra. Sylvie óriási hatással volt Roby-ra, aki mind a mai napig elsimeri, hogy nagyon sokat köszönhet a lánynak. Nyár végén visszatért a Discoland-be, aholis – Romániában elsőként - hatalmas party-t szervezett Mike Lovechild-dal, no és persze Sylvie-vel.

Kool ’99-ig maradt rezidens a Discoland-ben, s ez idő alatt elkezdődött valami pozitív változás Romániában. Magyarországon mesélte, hogy „reggel 6 órakor még 600 ember táncolt őrületes hangulatban, s fújták a sípokat az esőben… Döbbenetes! – ez a From Hoya outdoorfestival volt.”… „Akkortól már azt mertem mondani: DJ vagyok”. 2000-ben többször is eljött Magyarországora, s megnézte, hogy dolgozik az éppen hazánkban vendégszereplő Anthony Pappa, Nick Warren és Sasha. Azért nem feledkezett meg ezekben az időkben sem Aradról: magyar és jugoszláv DJ-ket hívott meg, s underground partikat szervezett.

2000 telétől egészen 2001 nyaráig dolgozott együtt a Cluj Raving Society-vel, és nemcsak közös fellépéseik voltak, hanem segítettek megszervezni a Transilvanian Summit sikeres kiadását. Ekkortájt kezdett el együtt dolgozni a Blu Gin Club-bal, Baia Mare-n. A Blu Gin rövid időn belül a leghíresebb klub lett Romániában, s olyan sztárvendégeket hívott meg, mint pl. Tommyboy, Budai, Sterbinszky, Junior. A Cluj Raving Society és a Bianco e Nero Club is elkezdte rendszeresen meghívni Kool-t, ahol megfordult Kühl, Shootie, Surprise, s egyszer Luis Paris is (az első igazán nagy név a Plastic Fantastic-ból). Még most is lelkesen áradozik Roby arról a Luis Paris-szal rendezett buliról. Ilyeneket mesélt pl.: „ Másnap délután még mindig egy csomó ember ott volt és táncolt…” „…mindenki önkívületben tombolt… ” ,és ehhez hasonlók.

2001-ben először meghívást kapott Bukarestbe, a Studio Martin-ba, a Zero partira. A következő 2001 nyarán a Ciuc Premium IbizaSummer Groove from Oxxo (Mamaia, 2001 nyara) volt, ahol DJ Pagal mellett rezidenskedett. „ Nagyot fordított Bukarest zenei arculatán”- mondta Kool az Oxxo klubról, s az utána következő tengerparti afterekről. 2001 nyarán igazán felpörögtek az események. Mint visszaemlékszik: „Ghioroc Lake mellett Rhadoo, Sky, Dusan si Pagal – volt a legszuperebb parti! Ugyanebben az évben meghívást kaptam a Love Parade Budapestre, a Check Magazin kamionjára, s olyanok mellett léphettem fel, mint Lucien Foort és Slam Jr. Ezek után a Freee Magazin és a BPM közös szervezésű buliján szerepeltem Corvin Dalekkel és Oliver McGregorral, s Magyarország legjobb DJ-ivel. A 3 helyszínes bulin 6 ezres tömeg gyűlt össze!” 2001 végén Kool Bukarestbe ment, ahol ismét DJ Pagal mellett rezidenskedett a Space Clubban (ahol olyan vendégek jártak, mint pl. Hybrid, Chriss, Surprise, vagy éppen Oliver McGregor).

Most is rendszeresen fellép a Colours-ban, a Space-ben, a Wings-ben, a Shadow-ban, az MCM Cafe-ban, a The Web and Woodoo-ban, azaz az ország legmenőbb helyein.

A következő években a Kristal Klub rezidense Bukarestben, csakúgy, mint a „ Kristal Summer” partiknak a tengerparton, Mamaia-n. Továbbra is játszik Temesváron, Aradon, és Baia Mare-n, valamint Magyarország több nagy parti-helyszínén és klubjában (Kecel, Home, Pacha, B52 Pécs, Akasztó-Stadler Stadion).


Fellépései:

2006-07-15 - Progressive Weekend