H Á Z I G A Z D A | H A Z A I | K Ü L F Ö L D I


Danilo Vigorito Orion Music - Olaszország

Május 15-én a békéscsabai Club Eldorado külföldi sztárvendége az utóbbi pár évben berobbant nápolyi techno DJ és producer, Danilo Vigorito lesz.
Számainak hangzásvilága az Adventet, Carolat, Cerronet idézi, és mégis teljesen más.
Nápolyban született, ott is a spanyol negyedben. A város zenei gazdagsága nagyban befolyásolta, hiszen eléggé muzikális emberek az ottaniak. Ott nőtt fel, gyerekkora óta rengeteg zenét hallgatott. Szinte minden fajtát, természetesen sok elektronikust is.
Tizenkét éves koroától játszik gitáron, később pedig nem egy rockcsapatnak volt a tagja. Érdekes zenék voltak, mindent magukba foglaltak. Elektronikát, rockot, bármit. "Egyszerűen imádom a zenét" - állítja Danilo.
Tizenöt éves kora óta ténykedik a lemezjátszók mögött, ami főként a bátyja hatására történt. ő már előtte lemezlovas volt. Figyelte, és közben beleszeretett a lemezjátszókba. Tényleg szerelmes lett beléjük... Ment akkor minden, de leginkább a deep house. Meg chill out dolgok is, például a KLF. Az egyik barátjával együtt bonyolódtak bele az egészbe.
A gitár mellett billentyűsökön és szintiken is tanult játszani. És azért a legfőbb hatások az elektronikus zene felől érték mindig. Szóval, a legkevésbé se okozott problémát, vagy nehézségeket a gitárról történő átállás. Csak egy hangszer, és bármit játszhatsz rajta egyébként: rockot, klasszikust. Az elektronika mellett a klasszikusok hatottak még nagyon rá.
1989-ben, nagyon fiatalon, húszéves se voltam még, mikor DJ-skedni kezdett. Később, nagyjából hat évig hangmérnökként is dolgozott, főként azért, hogy kitanulja a szakmát, s beletanuljon a zenekészítésbe, meg a DJ-skedésbe is. Akkoriban még egyáltalán nem ténykedett együtt a többi nápolyi producerrel, DJ-vel.
Soundtrack-eket, megamixeket, a Depeche Mode-tól kezdve a U2-ig bezárólag, majdnem mindent játszott eleinte, elég széles skálán.Imádja a Depeche Mode-ot, egyértelműen ők a kedvenc zenekarja.
A Vigorito-hangzás: nápolyi groove. Ugyanaz, mint Marco, Gaetano, vagy Rino esetében. Sokan azt mondják, hogy Vigorito számai nagyon hasonlítanak egymásra. De, ha a többi nápolyira gondolunk, vagy akár az Adventre, róluk szintén hasonlókat állítanak. Mindegyikünknek megvan a maga saját hangzásvilága. Ráadásul az is problémát okoz, hogy rövid idő alatt sok számot kell elkészítiük. Van olyan hónap, amikor például két, vagy három maxit. Talán ezért tűnhetnek egy kicsit egyformának. De ugyanezt tapasztjuk, ha Jeff Millst hallgatjuk...
A nápolyi és a többi olasz techno-szcéna között nagyon nagy a különbség. Az első igazi techno-szcénák mintegy hat-hét éve kezdtek kialakulni. Előtte főként a trance ment, de az nagyon, és annak is a kommersz változata. Mostanában azonban abszolút megváltoznak a dolgok. Firenzében, és Bolognában is egyre érdekesebb a techno. Marco és Danilo kapcsolatban vannak az ottaniakkal. Ugyan, még korai lenne átfogó olasz techno-szcénát mondani, de azért már beindult valami. Majd a közeljövőben... Addig meg vezető szcénának marad Nápoly! Érdekes, hogy az olyan nagyvárosokban, mint Milánó, semmi nem történik.
Első produceri munkája 1999-ben jelent meg az Informal Records-nál. Később számos más labelnél szintén dolgozott: Zenit, Speeker Attack, Primate, Conform, Genetic...
Létezik egy Organik Dub Series című sorozata. Hogy miért pont ez a címe? Mert úgy szól, mint egy organikus dub. Kicsit elszálltabb, kicsit keményebb, kicsit technosabb. Ugyanakkor valóban organikus zene.
A Dirty Dozen pedig egy techno label, ami azért Dirty Dozen, mert csak tizenkét lemeze létezik. A tizenkettedik után bezár a kiadó. A cím pedig egy amerikai filmre utal, amit nagyon szeretett Vigorito: a Piszkos tizenkettőre.
Különböző álnevek alatt - Orion Muzik, Imaginary Boy, Uncontrolled Voltage - jönnek ki a munkái... Számos zenét készít, és ezért van szüksége több névre. A különböző neveken megjelent számok egy kicsit el is térnek egymástól. Az elektronikus zene több irányzatát szereti, és nem csak egy stílusban dolgozom. Készít dubot, technot, house-t. Mindegyik álnévre jut egy-egy stílus. Egyébként az Orion, illetve az Imaginary Boy a saját kiadói nevei is.
Egyre jobban elismerik a munkásságát. A német Groove magazin őt választotta 2002 legjobb feltörekvő DJ-jének.
Hat-hét hónapja a frankfurti Cocoon kötelékeiben is dolgozik, ami rendkívül boldoggá teszi. "A világon nincs jobb a Cocoon-nál, - mondja - olyan, úgy működik, mint egy nagycsalád. Tényleg úgy érzed magad, mintha családban lennél, mintha családtag lennél. Fantasztikus érzés!"
Van ugyan egy computere, de kizárólag sequencerként használja. Egyébként különböző analóg gépekkel szerkeszti zenéít. Minden analóg a stúdiójában, és jópár hangszer szintén akad. A computer arra is szolgál, hogy azzal koordinálja az egészet.
Az egyre gyakoribb DJ-fellépések mellett alíg marad elég ideje a zenekészítésre. Keddtől vasárnapig szinte minden nap játszik. Ez egyre nagyobb, egyre nehezebben megoldható problémát jelent számára.
Visszatérve Nápolyhoz, az embernek automatikusan eszébe jut a foci is. Főként egy név a múltból: Diego Maradona... A csapat most elég nagy válságban van, de Danilo Vigorito, ha ideje engedi, kinéz a meccsekre. Viszont - az utazások miatt - egyre kevesebb az olyan vasárnap, amikor tényleg ráér...


Fellépései: